tejooter Aabazjoer in 'Korrozje'!

Een prachtige docu over het huidige poppentheater te Aalst, met afwisselend opnames bij 3 Aalsterse poppentheaters, 'De Bende van Richaar', 'Tejooter Aabazjoer' en 'Reizend Poppentheater Sloef'! De docu wordt ingeleid door Jan De Wilde, zelf ook Aalstenaar en ooit poppenspeler geweest, hij leent ook zijn stem uit aan de voorstellingen van de Bende van Richaar. 

 

Productie: Erfgoedcel Aalst 

Scenario en regie: Alina Kneepkens en Noud Wynants

Duur: 40 minuten (bij trage internetverbinding langere inlaadtijd)

Voorgesteld in maart 2013 Oud-Hospitaal Aalst met inleidingswoord door schepen Karim Van Overmeire en tal van andere sprekers.


Poppentheater lééft in Aalst en daarom lanceerde de Erfgoedcel een heuse documentaire die volledig gewijd is aan deze rijke vorm van immaterieel cultureel erfgoed! We gingen op stap met drie Aalsterse gezelschappen: Tejooter Aabazjoer, De Bende van Richaar en Reizend Poppentheater Sloef. Allemaal hebben ze hun eigen aanpak en publiek, maar ze delen één grote passie: de poppen en het spel!

Gaandeweg ontdekken we in deze docu meer over de historiek en de traditie van het poppentheater in Aalst. We namen ook een kijkje achter de schermen en maakten van op de eerste rij de opbouw van een nieuwe voorstelling mee.

Hoe worden de poppen gemaakt? Hoe verlopen de repetities en de voorstellingen? Welke rol vervult het Aalsterse dialect? En hoe zien de gezelschappen hun toekomst?

Je komt het allemaal te weten in de boeiende documentaire.


De documentaire werd ook op 1 april 2013 feestelijk gelanceerd in Mechelen op het Forum voor figurentheater, georganiseerd door Het Firmament, destijds het expertisecentrum voor figurentheatererfgoed.